Over ons
De eerste gespreksgroep is in 2012 ontstaan vanuit het Alzheimer Café. Bij sommige bezoekers was er behoefte aan een gespreksgroep met lotgenoten: een lotgenoot begrijpt je immers met een half woord. Vanuit die behoefte zijn de gespreksgroepen van start gegaan.

Ons team
Inmiddels zijn we uitgegroeid tot een klein en hecht team van vrijwilligers.
Ons team bestaat uit een coördinator en groepsbegeleiders. Wij hebben al vele jaren ervaring met het begeleiden van de gespreksgroepen. Persoonlijke aandacht voor de deelnemers staat hierbij voorop. Wij bieden een veilige en vertrouwelijke sfeer in de groepen. Iedere vrijwilliger heeft ervaring met de doelgroep en kennis van dementie.
Soms is er ook buiten de bijeenkomsten contact met deelnemers. Daarnaast organiseren wij graag af en toe een uitje voor onze deelnemers, wat zeer wordt gewaardeerd.
Heb je belangstelling om gespreksbegeleider te worden bij GMD? Bekijk dan de vacature op het Vrijwilligersplein en neem contact met ons op.
Waar staan we voor?
Wij bieden mantelzorgers de mogelijkheid om met elkaar in contact te komen in een veilige omgeving en elkaar te ondersteunen.
We streven ernaar dat zij zich bewust worden van hun eigen wensen en behoeften en wat zij nodig hebben om liefdevol voor hun naaste te kunnen blijven zorgen.
Onze kernwaarden
Persoonlijke aandacht
Onze gespreksbegeleiders zijn betrokken en bieden een luisterend oor. Zij zorgen ervoor dat iedereen aan bod komt. We kiezen voor kleine groepen van maximaal 8 personen.
Ondersteuning
Onze gespreksbegeleiders geven tips om met een moeilijke situatie om te gaan en verstrekken informatie, maar zijn geen hulpverleners. Indien nodig verwijzen zij door naar andere professionals. Mantelzorgers voelen zich vaak door elkaar gesteund.
Veiligheid
We creëren een veilige omgeving waarin mantelzorgers hun hart kunnen luchten en steun kunnen geven en ontvangen. Ze kunnen hun verdriet en zorgen delen. Zonder oordeel en in onderling vertrouwen. Iedereen is gelijkwaardig. Hierdoor ontstaan hechte groepen waarin humor ook belangrijk is.
Continuïteit
Onze gespreksgroepen zijn het hele jaar door, zonder (vakantie) onderbrekingen. Dit biedt een vast moment van ondersteuning en afleiding van eventuele zorgen.
Wat willen wij in de toekomst bereiken?
We blijven een vrijwillige organisatie die de mantelzorgers op een laagdrempelige manier faciliteert en ondersteunt in het lotgenotencontact. Daarbij willen we bij de gemeente en andere partijen uitdragen dat deze doelgroep groeit en daarmee de behoefte aan onze dienst de komende jaren nodig blijft.
Bijdragen van anderen
Mede dankzij de bijdragen van anderen, kunnen we de gespreksgroepen gratis aanbieden. We krijgen een kleine subsidie van de gemeente. Daarmee betalen we bijvoorbeeld de kosten van telefoon, catering, drukwerk, de website enzovoort. De locaties waar de bijeenkomsten plaatsvinden worden gratis ter beschikking gesteld door bedrijven in Arnhem Noord en Zuid die maatschappelijk verantwoord ondernemen. De Arnhemse Uitdaging maakt het onder andere mogelijk dat de deelnemers een uitje aangeboden krijgen.